Praxis of ORL: Larengeal yabancı cisimler: Etiyoloji, tanı ve tedavi | Laryngeal foreign bodies: Etiology, diagnosis, and treatment
<< Geri
Praxis of ORL. Yıl: 2025  Cilt: 13  Sayı: 1  41-47
doi: 10.5606/kbbu.2025.79926

Larengeal yabancı cisimler: Etiyoloji, tanı ve tedavi

Zafer Çiftçi, Ibrahim Erdim, Beyza Demirci, Handenur Batur
Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Kliniği, İstanbul, Türkiye

AMAÇ: Bu çalışmada larenkste yabancı cisim (YC) olgularını içeren olgu serimiz sunuldu ve klinik olarak nasıl belirti verdikleri, tanı yöntemleri ve tedavi stratejileri ayrıntılı olarak incelendi.
YÖNTEMLER: Bu olgu serisi Ocak 2020 - Haziran 2024 tarihleri arasında elde edilen dosya kayıtları, fotoğraf ve video arşivinden elde edilen verilerle yürütüldü. İndirekt, fleksibl veya direkt laringoskopik muayenede YC tespit edilen 15 olgu (9 erkek, 6 kadın; ort. yaş: 52.0±19.8 yıl; dağılım, 6-69 yıl) sunuldu.
BULGULAR: İki olguda larengeal seviyede toplu iğne görüldü ve bunlardan biri sol ses telini ve epiglottisin ön alt sınırını, diğeri ise sağ ariepiglottik alanını delmişti. İkinci olgu grubunu larengeal seviyedeki yiyecekle ilişkili YC’ler oluşturdu. Bu gruptaki dokuz olgudan altısının larengeal girişinde tavuk kemiği, ikisinde ise sağ aryepiglottik plikayı delen balık kılçıkları vardı. Bir olguda şeftali çekirdeği ve total hava yolu tıkanıklığı öyküsü vardı. Başka bir olguda larengeal girişte sıkışmış bir diş protezi vardı. İki olguda sülükler saptandı. Başka bir olguda bant ventrikülleri arasına oturmuş dolma kalem yayı vardı. İlk tedavi adımı, YC’lerin başarılı bir şekilde çıkarılması için indirekt laringoskopiyi içeriyordu, bazı olgular ise genel anestezi altında direkt laringoskopi gerektirdi. Bu olgularda tanısal görüntüleme için genellikle ilk tercih düz radyografilerdi; ancak et kemikleri için daha yüksek bir özgüllük oranına sahip olan bilgisayarlı tomografi, uzun süreli semptomları olan stabil olgularda tercih edildi.
SONUÇ: Hava yolu yaralanmasını, şiddetli kanamayı ve gırtlak şişmesini önlemek için YC’lerin acilen çıkarılması çok önemlidir. Anestezi ve cerrahi yöntemlerin seçimi, YC’nin boyutuna, konumuna ve özelliklerine ve olgunun genel sağlık durumuna bağlıdır.

Anahtar Kelimeler: Yabancı cisim, larenks, otorinolarengoloji.


Laryngeal foreign bodies: Etiology, diagnosis, and treatment

Zafer Çiftçi, Ibrahim Erdim, Beyza Demirci, Handenur Batur
Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital, Ear Nose and Throat Diseases Clinic, Istanbul, Türkiye

OBJECTIVE: This study aimed to report our cases series involving foreign body (FB) impaction in the larynx and examine their clinical presentation, diagnostic methods, and treatment strategies in detail.
METHODS: This case series was conducted using file records, photographs, and video archives obtained between January 2020 and June 2024. Fifteen cases (9 males, 6 females; mean age: 52.0±19.8; range, 6 to 69 years) in which FB was detected by indirect, flexible, or direct laryngoscopic examination were presented.
RESULTS: Two cases involved ball-headed needle at the laryngeal level, one piercing the left vocal cord and the anterior inferior border of the epiglottis, and the other piercing the right aryepiglottic area. The second group of cases involved food-related FBs in the larynx. Six out of nine patients in this group had a chicken bone in the laryngeal inlet, while two had fish bones piercing the right aryepiglottic plica. One patient had a peach pit and a history of total airway obstruction. Another case involved a dental prosthesis lodged in the laryngeal inlet. Two cases involved leeches. Another case had a pen spring positioned between the band ventricles. The initial treatment step involved indirect laryngoscopy for the successful removal of FBs, while some cases required direct laryngoscopy under general anesthesia. Plain radiographs were typically the first choice for diagnostic imaging in these cases; however, computed tomography, which has a higher specificity rate for meat bones, was preferred in stable patients with prolonged symptoms.
CONCLUSION: Urgent extraction of FBs is crucial to avoid airway injury, severe bleeding, and swelling of the larynx. The choice of anesthetic and surgical methods depends on the FB’s size, location, and characteristics and the patient's overall health status.

Key words: Foreign body, larynx, otorhinolaryngology.


Zafer Çiftçi, Ibrahim Erdim, Beyza Demirci, Handenur Batur. Laryngeal foreign bodies: Etiology, diagnosis, and treatment. Praxis of ORL. 2025; 13(1): 41-47

Sorumlu Yazar: Beyza Demirci, Türkiye: [email protected]


Tam Metin
(Türkçe)



PDF dosya tipindeki tam metinleri okuyabilmek için sisteminizde Adobe Acrobat Reader programının yüklü olması gerekmektedir. Yüklü değilse, ücretsiz yüklemek için tıklayınız.




 
  © | KBB Uygulamaları Dergisi
created by minduce