Praxis of ORL: SNOT-22 ve NOSE ile mukosilier klirens zamanı arasındaki ilişki septorhinoplastinin fonksiyonel sonuçları için uygun bir değerlendirme yöntemi midir? | Is the relationship between SNOT-22 and NOSE and mucociliary clearance time an appropriate assessment method for functional outcomes of septorhinoplasty?
<< Back
Praxis of ORL. Year: 2024  Volume: 12  Issue: 1  23-29
doi: 10.5606/kbbu.2024.66587

SNOT-22 ve NOSE ile mukosilier klirens zamanı arasındaki ilişki septorhinoplastinin fonksiyonel sonuçları için uygun bir değerlendirme yöntemi midir?

Kasım Durmuş1, Adem Bora2, Merve Çiftçi3, Sümeyye Gencer2, Emine Elif Altuntaş2
1Özel Sivas Medicana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği, Sivas, Türkiye
2Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Sivas, Türkiye
3Erbaa Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği, Tokat, Türkiye

AMAÇ: Bu çalışmada, septorinoplasti sonrasında subjektif ve objektif sonuçları değerlendirildi ve NOSE ile SNOT-22 ölçekleri ile sakkarin klirens testi (SKT) sonuçları arasındaki ilişkiler araştırıldı.
YÖNTEMLER: Ocak 2017 - Ocak 2019 tarihleri arasında yapılan bu çalışmaya nazal septal cerrahi endikasyonu olan 100 hasta (37 erkek, 63 kadın; ort. yaş: 26.4±8.4 yıl; dağılım, 18-56 yıl) dahil edildi. Hastaların tümüne ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası birinci ayda SKT uygulandı, SNOT-22 ve NOSE anketleri dolduruldu.
BULGULAR: Ameliyat öncesi SKT ile NOSE ve SNOT-22 skorları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde herhangi bir ilişki saptanmadı. Ancak hastaların %26’sında ameliyat öncesi SNOT-22 skorları ile ameliyat sonrası SKT değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardı (r=0.260). Benzer şekilde hastaların ameliyat öncesi NOSE ve SNOT-22 skorları düşükse, ameliyat sonrası birinci ayda ölçülen SKT değerinin sırası ile %28 ve %26 ihtimalle düşük olması beklenmelidir. Hastaların ameliyat öncesi NOSE değeri arttıkça SNOT-22 değeri sırası ile %57.9 ve %27.6 artış göstermekte idi. Benzer şekilde ameliyat sonrası NOSE değerleri arttıkça ameliyat sonrası SNOT-22 değerleri de %51.8 artış göstermekte idi. Tüm bu ikili ilişkilerde pozitif yönlü ilişki saptandı. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda NOSE ve SNOT-22 skorları %93 oranında doğru ve %98 oranında kabul edilebilir uyumlulukta idi.
SONUÇ: Ameliyat sonrası dönemdeki SKT sonuçları ile SNOT-22 ve NOSE arasındaki istatistiksel açıdan anlamlı ilişki dikkat çekici bir bulgu olmakla birlikte, bu konuda daha kesin yorumların yapılabilmesi için gelecekte uzun dönem sonuçlarının da değerlendirildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: NOSE, sakarin klirensi zamanı, septorinoplasti, SNOT-22.


Is the relationship between SNOT-22 and NOSE and mucociliary clearance time an appropriate assessment method for functional outcomes of septorhinoplasty?

Kasım Durmuş1, Adem Bora2, Merve Çiftçi3, Sümeyye Gencer2, Emine Elif Altuntaş2
1Department of Otolaryngology, Private Sivas Medicana Hospital, Sivas, Türkiye
2Department of Otolaryngology, Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine, Sivas, Türkiye
3Department of Otolaryngology, Erbaa State Hospital, Tokat, Türkiye

OBJECTIVE: The study aimed to evaluate subjective and objective results after septorhinoplasty and to investigate the correlations between NOSE and SNOT-22 scales and saccharin clearance test (SCT) results.
METHODS: One hundred patients (37 males, 63 females; mean age: 26.4±8.4 years; range, 18 to 56 years) with nasal septal surgery indication were included in the study between January 2017 and January 2019. A SCT was applied to all cases preoperatively and in the first postoperative month, and SNOT-22 and NOSE questionnaires were filled.
RESULTS: No relationship was detected when the relationship between preoperative SCT and NOSE and SNOT-22 scores was evaluated. However, there was a statistically significant correlation between preoperative SNOT-22 scores and postoperative SCT values in 26% of the cases (r=0.260). Similarly, if the preoperative NOSE and SNOT-22 scores of the cases are low, it should be expected that the SCT value measured at the first postoperative month will be low, with a probability of 28% and 26%, respectively. As the preoperative NOSE value of the patients increased, the SNOT-22 value increased by 57.9% and 27.6%, respectively. Similarly, as the postoperative NOSE values increased, the postoperative SNOT-22 values increased by 51.8%. A positive relationship was found in all these bilateral correlations. According to the results obtained, the NOSE and SNOT-22 scores were 93% accurate and 98% acceptable.
CONCLUSION: Although the statistically significant relationship between SCT results in the postoperative period and SNOT-22 and NOSE is a remarkable finding, there is a need for future studies that also evaluate long-term results to make more precise comments on this issue.

Key words: NOSE, saccharin clearance time, septorhinoplasti, SNOT-22.


Kasım Durmuş, Adem Bora, Merve Çiftçi, Sümeyye Gencer, Emine Elif Altuntaş. Is the relationship between SNOT-22 and NOSE and mucociliary clearance time an appropriate assessment method for functional outcomes of septorhinoplasty?. Praxis of ORL. 2024; 12(1): 23-29

Corresponding Author: Emine Elif Altuntaş, Türkiye: [email protected]


Full Text
(Turkish)



The fulltexts are in PDF format. If you dont have Adobe Acrobat Reader installed please click here to download. Adobe Acrobat Reader is a freeware software




 
  © | Praxis of Otorhinolaryngology
created by minduce