Praxis of ORL: YouTube, demansı olan bireylerde yutma bozuklukları için bir bilgi kaynağı olarak kullanılabilir mi? | Can YouTube be used as a source of information for swallowing disorders in individuals with dementia?
<< Back
Praxis of ORL. Year: 2023  Volume: 11  Issue: 3  138-144
doi: 10.5606/kbbu.2023.82957

YouTube, demansı olan bireylerde yutma bozuklukları için bir bilgi kaynağı olarak kullanılabilir mi?

Mümüne Merve Parlak1, Cansu Yıldırım2
1Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Dil Ve Konuşma Terapisi Bölümü, Ankara, Türkiye
2İzmir Bakırçay Üniversitesi, Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü, Ankara, Türkiye

AMAÇ: Bu çalışmada, demanslı bireylerde disfaji hakkında genel bir bilgi kaynağı olarak YouTube video içeriği incelendi.
YÖNTEMLER: Bu çalışmada, 4 Haziran 2023 tarihinde YouTube platformuna yüklenen demanslı bireylerde yutma güçlüğü ile ilgili videolar, “demansta yutma”, “demansta yutma bozuklukları” ve “demansta yutma güçlüğü” anahtar kelimeleri kullanılarak analiz edildi. Videoların güvenilirliğini değerlendirmek için modifiye DISCERN, kalitelerini değerlendirmek için Global Kalite Ölçeği, şeffaflıklarını değerlendirmek için Journal of American Medical Association (JAMA) kıyaslama kriterleri ve popülerliklerini hesaplamak için Video Güç Endeksi kullanıldı. Nihai içerik analizine 21 Ekim 2009 ile 31 Ekim 2022 tarihleri arasında yüklenen 24 video dahil edildi.
BULGULAR: Videoların %54.17’si dil ve konuşma terapistleri/patologları (DKT) tarafından, %37.50’si DKT olmayan sağlık çalışanları tarafından ve %8.33’ü diğer kişiler tarafından yüklenmiştir. Global Kalite Ölçeği; JAMA ve video süresi ile pozitif korelasyon gösterirken, geçen gün sayısı ile negatif korelasyon gösterdi. Video kaynakları (DKT’lere karşın DKT olmayan sağlık çalışanları) arasında süre, görüntüleme sayısı, beğeni sayısı, yorum sayısı ve JAMA ortalama skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p<0.05).
SONUÇ: YouTube’da demanslı bireylerde yutma ve yutma bozuklukları ile ilgili video sayısı düşüktür; popülerliğin yüksek kalite, güvenilirlik veya yeterliliği yansıtmadığı görülmüştür. Bu nedenle, dil ve konuşma terapistleri, nörologlar ve kulak burun boğaz uzmanları gibi bu alanda çalışan sağlık profesyonelleri, bilgilendirici ve yol gösterici videoların sayısını artırmalı ve doğru olduğu düşünülen videoların hasta ve bakıcı/yakınına önerilmesini sağlamalıdır.

Anahtar Kelimeler: Alzheimer, demans, disfaji, yutma bozuklukları, YouTube.


Can YouTube be used as a source of information for swallowing disorders in individuals with dementia?

Mümüne Merve Parlak1, Cansu Yıldırım2
1Department of Speech and Language Therapy, Ankara Yıldırım Beyazıt University, Ankara, Türkiye
2Department of Speech and Language Therapy, Izmir Bakırçay University, Izmir, Türkiye

OBJECTIVE: This study aimed to examine YouTube video content as a general source of information about dysphagia in individuals with dementia.
METHODS: In this study, videos about dysphagia in individuals with dementia uploaded to the YouTube platform on June 4, 2023, were analyzed using the keywords “swallowing in dementia,” “swallowing disorders in dementia,” and “dysphagia in dementia.” Modified DISCERN was used to assess the reliability of the videos, the Global Quality Scale to assess their quality, the Journal of American Medical Association (JAMA) benchmark criteria to assess their transparency, and the Video Power Index to calculate their popularity. Twenty-four videos uploaded between October 21, 2009, and October 31, 2022 were included in the final content analysis.
RESULTS: Speech and language therapists/pathologists (SLPs) uploaded 54.17% of the videos, 37.50% were uploaded by non-SLP health workers, and 8.33% were uploaded by other individuals. Global Quality Scale scores were positively correlated with JAMA and video duration and negatively correlated with the number of days elapsed. There was a statistically significant difference in the duration, number of views, number of likes, comments, and JAMA mean scores among video sources (SLP vs. non-SLP health workers; p<0.05).
CONCLUSION: The number of videos about swallowing and swallowing disorders in individuals with dementia on YouTube is low; popularity does not reflect high quality, reliability, or competence. Therefore, health professionals working in this field, such as speech-language pathologists, neurologists, and otolaryngologists, should increase the number of informative and guiding videos and ensure that videos that are considered accurate are communicated to the patient and caregiver/relative.

Key words: Alzheimer, dementia, dysphagia, swallowing disorders, YouTube.


Mümüne Merve Parlak, Cansu Yıldırım. Can YouTube be used as a source of information for swallowing disorders in individuals with dementia?. Praxis of ORL. 2023; 11(3): 138-144

Corresponding Author: Mümüne Merve Parlak, Türkiye: [email protected]


Full Text
(English)



The fulltexts are in PDF format. If you dont have Adobe Acrobat Reader installed please click here to download. Adobe Acrobat Reader is a freeware software




 
  © | Praxis of Otorhinolaryngology
created by minduce